Τουρνουά 18-7-2016

Διανομή 8

Ο σύντροφός μας (Νότος), μετά από τρία πάσα, ανοίγει την αγορά με 1ΝΤ. Εμείς (Βορράς) έχοντας 8+ πόντους και 4-φυλλο μαζέρ χρησιμοποιούμε την σύμβαση stayman για να μάθουμε αν έχει 4-φυλλα μαζέρ. Η απάντηση 2 δείχνει ότι έχει σίγουρα 4 κούπες όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει και 4 πίκες. Αγοράζουμε 2ΝΤ για να δείξουμε το εύρος των πόντων μας και ταυτόχρονα ο σύντροφός μας θα καταλάβει ότι αφού δεν είχαμε κούπες για να χρησιμοποιήσουμε την σύμβαση stayman θα έχουμε σίγουρα 4 πίκες. Ο Νότος αφού έχει 16-17 πόντους και φιτ στις πίκες κλείνει την μανς.

 

Η Δύση κάνει αντάμ τον Α και συνεχίζει με τον Κ και Q σπαθί το οποίο κόβουμε. Παίρνουμε τα ατού των αντιπάλων και αφού χάνουμε σίγουρα και τον Α πρέπει υποχρεωτικά να μαντέψουμε την Q για να βγάλουμε το συμβόλαιο. Μήπως όμως δεν χρειάζεται να μαντέψουμε αλλά ήδη γνωρίζουμε ποιος από τους αντιπάλους έχει την Q;

Πατήστε ΝΕΧΤ στο παραπάνω σχήμα να δείτε την εκτέλεση μέχρι εδώ...

 

Αρχικά να θυμηθούμε ότι η Δύση δεν άνοιξε την αγορά στην πρώτη θέση αλλά αγόρασε Πάσο. Μέχρι την στιγμή που αποφασίζουμε για την εμπάσα κούπα, γνωρίζουμε ότι η Δύση είχε 9 πόντους στα σπαθιά (AKQ) και τον J πίκα. Η πιθανότητα να έχει και την Q σπαθί και να μην άνοιξε την αγορά με 12 πόντους είναι μικρή, οπότε τοποθετούμε την Q στην Ανατολή και παίζουμε μικρή κούπα από τον Βορρά προς το Α 10 x x βάζοντας το 10 αν η Ανατολή βάλει μικρό.

 

Είναι σημαντικό με την πάροδο του χρόνου να προσπαθούμε να μετράμε τους πόντους που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι αμυνόμενοι. Πολλές φορές αυτή η πληροφορία με την βοήθεια της αγοράς θα μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε ποιος από τους αντιπάλους έχει τα ονέρ που μας λείπουν.