Άσκηση 5 - Εκτέλεση

Μετά από το άνοιγμα 1♠ ο Βορράς αναγκάζεται να απαντήσει 1ΝΤ αφού δεν έχει τους απαραίτητους πόντους (10+) για αγορά στο δεύτερο επίπεδο.


Η επαναδήλωση του Νότου με 3♠ δείχνει (16)17+ πόντους και τουλάχιστον 5-φυλλη πίκα οπότε ο Βορράς κλείνει την μανς έχοντας 8 πόντους (6 + 2 από κατανομή) και φιτ στις πίκες. Η έξοδος (αντάμ) της Δύσης είναι ο ♣K. Ποιο είναι το πλάνο της εκτέλεσής σας;

Όπως έχουμε μάθει στα χρωματιστά συμβόλαια μετράμε τις χανόμενες στο χέρι που έχει τα περισσότερα ατού και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Νότου.

Στις πίκες έχουμε μία χανόμενη, στα σπαθιά δύο και στις κούπες μία. Οπότε προσπαθούμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να γλυτώσουμε κάποιες από αυτές τις τέσσερις.

Παρατηρούμε ότι ο μορ (Βορράς) έχει μόνο ένα σπαθί οπότε το να κόψουμε τα δύο μικρά σπαθιά μας με τα ατού του μορ προέχει από το να πάρουμε τα ατου των αντιπάλων. Κερδίζουμε λοιπόν τον Α σπαθί και παίζουμε σπαθί κόβοντάς το με ένα ατού του μορ, στην συνέχεια παίζουμε καρό στον Κ του χεριού μας και το κόβουμε το τελευταίο σπαθί στο μορ.

Αφού κόψαμε τα χανόμενα σπαθιά μας είναι καιρός να παίξουμε τα ατού κάνοντας την εμπάσα του ♠Κ, αν δεν πιάσει η εμπάσα ή αν ο Κ είναι 3φυλλος στην Ανατολή θα δώσουμε μια πίκα και μία κούπα. Αν ο ♠Κ είναι εντός εμπάσας 2-φυλλος τότε δεν θα δώσουμε πίκα και μπορεί να μην δώσουμε ούτε κούπα αν τα καρά είναι 3-3 στους αντιπάλους αφού στο 4-αρτο καρό του μορ θα πετάξουμε την κούπα του χεριού μας.

(Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά της εκτέλεσης πατώντας το Next)