Άσκηση 26 - Άμυνα

O Νότος εκτελεί 4♠ και η Ανατολή-Δύση παίζουνε αντίστροφη άμυνα. Η έξοδος της Δύσης είναι το 2... ο Βορράς βάζει τον Α και η Ανατολή το 8. Στην συνέχεια ο εκτελεστής παίζει 2 γύρους ατού και σπαθί στην Q του Νότου την οποία κερδίζει η Δύση με τον Άσσο. Πως πρέπει να συνεχίσει η Δύση;

Πατώντας το "Next" στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε τις πρώτες 4 λεβέ.

 Η Δύση όταν κερδίζει τον Άσσο σπαθί αντιλαμβάνεται ότι για να μπορέσει να βάλει το συμβόλαιο μέσα πρέπει να πάρει άμεσα 3 λεβέ από τις κούπες και τα καρά.

Ελπίζει ο εκτελεστής να μην έχει και τους δύο ρηγάδες, Κ και Κ. Αν λείπει ένας από τους δύο ρηγάδες από τον  εκτελεστή τότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μαντέψει ποιός ρήγας του λείπει.

  • Αν ο εκτελεστής έχει τον Κ τότε η Δύση θα πρέπει να παίξει καρό ελπίζοντας να κερδίσει γρήγορα 3 λεβέ από τα καρά.
  • Αν ο εκτελεστής έχει τον Κ τότε θα πρέπει να παίξει κούπα ώστε η Ανατολή να πιάσει με τον Κ κούπα και να επιστρέψει καρό στο Α Q της Δύσης.

 

Η απόφαση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα τύχης άλλα σωστής επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων. Στην πρώτη λεβέ η Δύση έκανε αντάμ κούπα, ο Βορράς έβαλε τον Άσσο και η Ανατολή το 8. Το 8 κούπα παίζοντας αντίστροφη άμυνα (μικρό θέλω, μεγάλο δεν θέλω) δείχνει ότι η Aνατολή δεν έχει ενδιαφέρον για να συνεχίσουμε το χρώμα οπότε φανερώνει ότι τον Κ τον έχει ο Νότος. Επομένως η σωστή άμυνα είναι να γυρίσουμε καρό και να πάρουμε όσα καρά μπορούμε πριν ο εκτελεστής τα ξεφορτωθεί στα καλά σπαθιά του μορ.

(Αν στην πρώτη λεβέ η Ανατολή είχε βάλει μια μικρή κούπα που σημαίνει ότι έχει ενδιαφέρον στις κούπες τότε θα έπρεπε να παίξουμε κούπα και όχι καρό)