Άσκηση 16 - Εκτέλεση

Χωρίς να μας ενδιαφέρει η αγορά ο Νότος εκτελεί 5. Η έξοδος της δύσης είναι ο J. Ποιό είναι το πλάνο της εκτέλεσής σας;

Μετράμε τις χανόμενες του χεριού μας. 1 στην κούπα και 4 στην πίκα. Παρατηρούμε βέβαια ότι ο μορ έχει μόνο 2 πίκες και με τα τέσσερα ατού που έχει θα μπορέσουμε να κόψουμε 2 από τις τέσσερις πίκες του χεριού μας. Άρα όλα εξαρτώνται από την εμπάσα του Κ πίκα. Θα παίξουμε μικρό προς τον Κ πίκα και αν είμαστε τυχεροί και η ανατολή έχει τον Άσσο πίκα θα δώσουμε μόνο μία πίκα και θα βγάλουμε το συμβόλαιο.

Όμως υπάρχει μια εναλλακτική εκτέλεση. Πιάνουμε την έξοδο στον Βορά με τον Κ. Τώρα παίζουμε το ♣Κ με σκοπό να πετάξουμε μια κούπα αν δεν βάλει η Ανατολή τον Άσσο. Για να δούμε τις δύο περιπτώσεις που υπάρχουν :

      • Έστω ότι ο Άσσος σπαθί είναι στην Δύση. Η Δύση θα κερδίσει με τον Άσσο σπαθί ενώ εμείς έχουμε από το χέρι μας πετάξει μια μικρή κούπα που έτσι και αλλιώς θα την χάναμε. Τώρα η Δύση ότι και να παίξει δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από μία πίκα αφού εμείς μόλις πιάσουμε χέρι θα τραβήξουμε τα ατού των αντιπάλων και στο Q J 10 σπαθί θα πετάξουμε 3 από τις 4 πίκες του χεριού μας.
      • Έστω ότι ο Άσσος σπαθί είναι στην Ανατολή, όταν η Ανατολή θα βάλει τον Άσσο σπαθί εμείς θα τον κόψουμε με ατού, θα μαζέψουμε τα ατού των αντιπάλων και στα καλά σπαθιά θα πετάξουμε την κούπα και τις πίκες.

 

Αυτός ο τρόπος εκτέλεσης μας δίνει 100% πιθανότητα επιτυχίας του συμβολαίου μας.