Άσκηση 11 - Εκτέλεση

Μετά από μια σύντομη αγορά ο νότος εκτελεί 3ΝΤ. Η έξοδος της Δύσης είναι ο Κ. Ποιο είναι το πλάνο της εκτέλεσής σας;

 


Μετράμε τις άμεσες λεβέ που έχουμε, 1 κούπα, 2 πίκες, 2 σπαθιά και 2 καρά. Χρειαζόμαστε άλλες δύο λεβέ για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αν και έχουμε 8 σπαθιά είναι λάθος να ξεκινήσουμε από τα σπαθιά αφού από αυτά το πολύ να κερδίσουμε μόνο μία παραπάνω λεβέ. Οπότε η λύση είναι τα καρά, από τα οποία μπορούμε να κερδίσουμε 2 ή και 3 παραπάνω λεβέ ανάλογα αν επιτύχει η εμπάσα της Q ή όχι.

Η παραπάνω ανάλυση πρέπει να είναι σχετικά εύκολη στην πραγματοποίησή της από εσάς. Για να δούμε όμως ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να σας ξέφυγε. Αν η εμπάσα καρό χάσει τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε 4 κούπες και το καρό και να μπούμε μέσα, αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος αντίπαλος, πιθανόν η Δύση που ξεκίνησε με τον Κ, έχει 5 κούπες.

Υπάρχει όμως ένας ασφαλής τρόπος παιξίματος. Αφήνουμε τους αντιπάλους να πάρουνε τις δύο πρώτες κούπες και εμείς κερδίζουμε την τρίτη κούπα με τον Α και κάνουμε την εμπάσα καρό, αν η ανατόλη είχε την Q και κερδίσει και δεν είναι αυτή με την πιθανή 5-φυλλη κούπα τότε το συμβόλαιό μας είναι ασφαλές.

Συμπέρασμα, αν οι κούπες στους αντιπάλους είναι 4-4 δεν κινδυνεύουμε αφού θα κερδίσουν το πολύ 3 λεβέ από κούπα. Αν η Δύση είχε την 5-φυλλη κούπα, η Ανατολή δεν έχει άλλη κούπα για να της δώσει χέρι. Αν η ανατολή είχε 5-φυλλη κούπα και την Q, τότε έτσι και αλλιώς το συμβόλαιό μας δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας.