Άσκηση 2 - Εκτέλεση

Μετά από μια σύντομη και εύκολη αγορά, κατά την διάρκεια της οποίας ο Βοράς χρησιμοποιώντας την σύμβαση stayman έμαθε ότι ο Νότος δεν έχει 4 πίκες, καταλήγουμε να παίζουμε 3ΝΤ. Η έξοδος (αντάμ) της Δύσης είναι η Q. Ποιό είναι το πλάνο της εκτέλεσής σας ώστε να εξασφαλίσετε τις 9 λεβέ που χρειάζεστε;

Όπως έχουμε μάθει όταν εκτελούμε συμβόλαια ΧΑ πρέπει αμέσως μετά την αντάμ να μετρήσουμε τις σίγουρες λεβέ που έχουμε. Στις πίκες έχουμε 1 λεβέ, στις κούπες 2 και άλλες 2 στα σπαθιά, σύνολο 5. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τις υπόλοιπες τέσσερις λεβέ φτιάχνοντας κάποιο από τα μακριά μας χρώματα. Ήδη με την αντάμ κούπα που έγινε χρησιμοποιήσαμε ένα από τα μεγάλα ονέρ (Α ή Κ) για να κερδίσουμε την λεβέ, οπότε το άλλο ονέρ στην κούπα καθώς και τον Α♠ θα πρέπει να τα κρατήσουμε μέχρι το τέλος ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε τους αντιπάλους αν μας παίξουν αυτά τα δύο χρώματα. Τώρα μένει να αποφασίσουμε από ποιο χρώμα θα βρούμε τις 4 λεβέ που μας λείπουνε. Έστω ότι αποφασίσατε να παίξετε πρώτα τα σπαθιά για να δούμε τι θα συμβεί.

(Πατάτε Next στην παρακάτω διανομή για να δείτε βήμα-βήμα την εκτέλεση)

Αφού είδατε το αποτέλεσμα της απόφασής σας να παίξετε πρώτα τα σπαθιά ανακαλύψατε τον λόγο που αποτύχατε να κερδίσετε τις 9 λεβέ ;

 


 

Στα σπαθιά έχουμε ήδη μετρήσει 2 άμεσες λεβέ οπότε σε αυτό το χρώμα μπορούμε να κερδίσουμε 2 ή 3 παραπάνω λεβέ αν πετύχει η εμπάσα της Q♣. Χρειαζόμαστε όμως 4 λεβέ άρα αναγκαστικά πρέπει να κερδίσουμε 1-2 λεβέ και από τα καρά. Στην περίπτωση όμως που η εμπάσα σπαθί αποτύχει οι αντίπαλοι θα πιάσουνε χέρι και θα συνεχίσουνε με κούπα ή πίκα αφαιρώντας το τελευταίο κράτημά μας στο χρώμα. Εμείς αναγκαστικά όπως αναφέραμε για να κερδίσουμε τις 9 λεβέ θα πρέπει να παίξουμε καρό οπότε και οι αντίπαλοι θα πάρουν τον Ασσο καρό και τις υπόλοιπες λεβέ που έχουν με αποτέλεσμα 3ΝΤ - 1!

Η σωστή απόφαση είναι να παίξουμε αμέσως τα καρά. Παρατηρούμε ότι έχουμε όλα τα μεγάλα καρά εκτός τον Α. Παίζουμε λοιπόν συνέχεια καρά μέχρι οι αντίπαλοι να πάρουν τον Άσσο. Όταν κερδίσουνε τον Άσσο ότι και να παίξουνε εμείς πιάνουμε χέρι και παίρνουμε τις 9 λεβέ (2 κούπες , 1 πίκα , 4 καρά και 2 σπαθιά). Aν είμαστε τυχεροί και στο Α Κ σπαθί πέσει η ♣Q, θα κερδίσουμε και τα υπόλοιπα σπαθιά για παραπάνω λεβέ.